24 November 2015

#SmartiesVacay to Escape Park, Penang

Assalamualaikum.

*Untuk yang nak tau bajet dan tips pi Escape, sila scroll bawah sekali*

Ok, harini nak bercerita pasal #SmartiesVacay ke Escape di Penang. Seriously, dah lama aku dengan Aterg teringin nak pi Escape. Dari tahun lepas lagi kami rancang tapi macam-macam halangan mai. Tapi dengan izin Allah, alhamdulillah plan kali ini berjaya. Aku biasa la kalau cuti mana boleh tak buat apa-apa. Aku akan perah otak fikir nak buat aktiviti apa nak pi mana dan macam-macam la. Nak dijadikan cerita hari Khamis tu (5hb November) aku terfikir idea untuk ke Escape. Terus WhatsApp beberapa orang tanya. Pastu, Aterg, Pipah dengan Pnat memang free pulak time tu so aku decide kali ni nak buat #SmartiesVacay. 

Dok Smarties dari tadi, apa jadahnya Smarties ni? HAHAHA! Smarties ni adalah nama kumpulan kami masa Form 4 kelas 4T1. Time tu kan, kami rasa macam kumpulan kami ni hebat la siap letak nama Smarties acah-acah genius HAHAHAHA sungguh kanak-kanak zaman tu. Ahli Smarties ni terdiri daripada 6 orang iaitu Abon, Yaya, Alin, Pipah, Pnat dan Aterg. Geng kami ni jenis makan banyak. Kalau time buka puasa kat dewan makan, kamilah geng perempuan yang paling last keluar. Kami takkan membazir seketul makanan pun siap habiskan makanan budak kelas 4T2 yang duduk sebelah kami (sistem asrama yang buka puasa ikut kelas masing-masing, harap maklum)

Ok, berbalik kepada Escape tadi, kami plan untuk pi hari Sabtu bersamaan 8hb November. Bayangkan, aku 6hb tu baru ja balik rumah dari USM. Pastu 7hb malam, aku naik bas dari Alor Setar ke Sungai Nibong sebab malas dah nak drive. Aku tumpang tidur dekat rumah sewa Pipah sekali dengan Pnat. Aterg lagi la. 7hb tu dia baru ja balik dari KL. Tapi sebab semangat nak pi Escape tu, letih kami tolak tepi.

Kami mulakan aktiviti dengan breakfast di Taman Tun Sardon. Perghhhh breakfast situ memang best sebab banyak gila pilihan makanan yang penting murah (tak mahal sangat) dan sedap. Aku suka konsep dekat sana. Actually, asal makanan ja semua aku suka. Dah breakfast, kami bertolak ke Escape yang terletak dekat dengan Batu Ferringhi dan Teluk Bahang, Tak sampai sejam, kami sampai sebab Aterg dia drifter so dia memang tak suka lembab-lembab ni.

Mencabar gila wey mai time weekend. Orang ramai yang tersangat lama so letih tu lebih kepada letih menungggu. Bayangkanlah Aterg yang pendiam boleh bertukaq menjadi monster bila ada seorang budak lelaki Cina depan kami dok menangis takmau jalan. Bila dia tak jalan buat halangan dia, kami semua stuck dekat platform atas pokok. Aku ingatkan aku yang penakut tapi rupanya ada lagi yang penakut. Lama gila wey tunggu budak tu nak habiskan dia punya halangan. 


Ni aku amik dari Google nak habaq kata bertapa banyaknya benda hampa boleh explore dekat sini.



We are ready !



Maafkan diriku yang terlebih nganga.



Rehat sebentar seteleh penat menghabiskan Level 1. 
Ada banyak level yang hampa boleh pilih tapi kami kan beginner kecuali Pnat sebab dia dah biasa 



I love this picture *bukan sebab aku yang ambil tapi sebab gelak ikhlas Pipah*



Lama gila kami tunggu nak naik flying fox sampai tak larat dah nak selfie.



Sebelum berlepas



Flying fox kat sini memang best. Puas wey naik !



Pelampung ni la game yang paling meletihkan sekali. Dah la kita kena usung pelampung besar dan berat naik atas pastu bila dah turun menjerit sampai nak pecah anak tekak. Seram dengan kelajuan dia. Boleh naik sorang-sorang tapi lagi best kalau naik berempat rasa macam selamat sikit untuk orang yang penakut macam aku.



Keletihan yang bukannya dibuat-buat.



Sekali lagi mai, aku nak buat Level 3 teruih :P



Last but not least :)
Smarties yang tak cukup ahli




video



BAJET ESCAPE
Walk in: RM72
Booking online: RM68

TIPS
1. Pakai pakaian yang sesuai (macam pakaian sukan)
2. Makan dahulu sebelum masuk. Satu sebab semua games menggunakan banyak tenaga satu sebab makan dalam Escapae tersangatlah mahal)
3. Tak boleh bawak masuk makanan tapi kalau pandai seludup ok la. Sebab dia akan check dalam beg sekali.
4. Jangan jangan dan jangan pi masa weekend. Jangan sesekali. Sebab manusia dia bapakkkkk ramai
5. Try sebanyak mungkin games
 6. Kepada yang malas drive, ada Rapid Penang ke sana. Don't worry


Escape Park ni memang betul-betul best wey aku tak tipu. Bagi orang yang darah gemuruh, takut kelajuan dan takut tinggi macam aku, tempat ni sesuai untuk kita buang segala rasa negatif tu. Rugi wey kalau hampa tak try. So, kalau ada masa ada duit dan kesihatan yang baik pi la try. Bergema satu Escape wey time aku buat flying fox. Tapi setelah dua tiga kali aku dah konfiden siap senyum lagi tapi sampai last checkpoint tu terus lemah lutut minta bantuan Pipah HAHA :D





16 October 2015

Ipoh #TripTidurSurau

Assalamualaikum.

Hai hai bye bye. Okey, harini nak cerita pasal #TripTidurSurau. Balik dari trip Hatyai haritu aku teringin nak pi Ipoh pulak sebab aku suka Ipoh sebab aku selalu tengok filem Yasmin Ahmad. Ok, kaitan macam kurang tapi seriously Ipoh best. Memang terbaik. Disebabkan masa tu aku tak mempunyai kewangan yang kukuh aku pun bekerja sebagai penanam anak getah dengan abah. Alhamdulillah dengan duit yang tak seberapa tu la aku bersuka ria di Ipoh.

Mula-mula masa cakap dengan Syikin dan Huda pasal Ipoh depa macam what??? Macam kesian kat aku ja sebab tu depa nak join hahaha. Sekali dah sampai sana baru depa tau betapa bestnya Ipoh betapa bestnya Malaysia ni. Kami bertolak dalam pukul 9 malam ke Ipoh dan semestinya aku la yang kena drive sebab Syikin selalu dalam keletihan maklumlah orang bekerjaya penat bekerja. Kelajuan kereta sengaja aku bawak dalam 60km/j hahahaha sebab aku nak buat eksperimen mengenai penjimatan minyak. Alhamdulillah kami berjaya save minyak. Pukul 12.30 tengah malam kami sampai di Plaza Tol Ipoh. 

Turun dari kereta terus menuju surau untuk tidur. Nyenyak wey tidur kat surau. Nyaman aman damai haha. Jangan takut untuk tidur dalam surau. Baca doa inshaAllah selamat. Untuk perempuan memang la bahaya sikit tapi takdak apalah. Kena try sekali kalau dak bila lagi kan. Dalam pukul 5.30 pagi kami bergerak ke masjid berdekatan untuk solat Subuh dan mandi sebelum memulakan trip di Ipoh. Niat nak pi Ipoh memang nak makan semata-mata takdak niat sampingan yang lain. Tapi last-last banyak jugak yang kami explore. Sesat jangan cakap la tapi kami tenang ja. Serius travel kena sentiasa cool jangan stress-stress kalau kita silap jalan. 


We are ready !



Takdak niat pun nak cari lukisan dinding ni tapi bila dah terjumpa satu terus habiskan pencarian untuk ketujuh-tujuhnya haha.



Roti telur goyang for breakfast. Terbaik!



Saja pusing-pusing dekat padang Ipoh sebab aktiviti tak dirancang memang cenggini hahaha



Kalau anda jumpa wanita yang tak kisah tidur surau time travel nikahilah dia *melawak ja*



Paksa mamat cina yang lalu lalang ambil gambaq kami. 



Dengki sebab hidung dia mancung tapi hidung aku kembang 



Acah-acah jalan dengan keyakinan diri 



Plan what?



Bila la Alor Setar nak ada benda-benda cenggini?



Jenuh tahan badan atas basikal tu



Nasi Vanggey atau orang panggil Nagi Ganja tak silap aku.



Tu tengah makan ais kepal. Teringat abah selalu cerita zaman depa dulu-dulu.
RM3 uollsss cekik darah tapi ok la ada pengalaman makan ais kepal pastu gula sirap dia tumpah penuh tudung. Bukan aku la kalau makan tak tumpah.



Kellie's Castle yang dikatakan berhantu.
Yang tudung pink tu bukan hantu dia ok 



Tak sampai satu saat di udara kesan daripada lebihan berat badan.



Dinner.
Makanan dia memang marvelous ah ! 



One of the best moment ever. Late nite cycling dekat Kinta Waterfront. 



Keraih perut gelak ja memanjang. 
Rindunyaaa time ni ~~
Kami hampir-hampir melanggar couple yang tengah dating tepi sungai dalam gelap 



Aku dah serik dengan ice skating so teman ja la Huda main roller blades ni. 
Dia takpa terer walaupun jatuh berkali-kali tapi jatuh dia bermaruah hahahahaha



Perghhhh gaya peluncur negara



Beberapa saat selepas itu HAHAHAHAHAHA
Akhirnya huda jatuh di depan aku dan aku hanya mampu gelak lepas tu baru teringat nak tolong dia.
Tu lah makna kawan yang sebenar-benarnya 
*Minta ampun Huda gambar ni terlalu lawak dan kami rasa patut dikomersialkan



Balik dari Ipoh sempat tengok bola Kedah vs Sabah. Gila la first time kot masuk stadium. 
Yang lelaki jangan cakap la perangai masing-masing macam tak pernah tengok perempuan. 
Syikin pulak pakai skirt bunga-bunga ros memang lagi kena la. Baru aku faham pasai pa mama marah aku nak pi stadium hahahahaha. Tapi it's a great experience kotttt. 



Tipulah kalau tak rindu budak berdua tu :(

08 September 2015

#TripTambahBeratBadan ke Hatyai

Assalamualaikum

Lamanya tak menulis. Cuti dua bulan kat rumah dengan takdak internetnya menyebabkan aku lambat untuk berkongsi mengenai trip kali ni. Trip ke negara jiran ja pun. Trip bajet ciput janji sampai. Sebenarnya kan dalam dunia ni masing-masing dengan persepsi sendiri pasal travel. Setengah orang dia kata kalau dia pi negara omputih baru dikatakan travel, setengah orang dia kata kalau naik kapai terbang pi mana-mana baru dikatakan travel, setengah orang dia kata kalau unplanned baru dikatakan travel. Gila la kan kalau kita nak ikut cakap orang. Kita ikut cara kita. 

Bagi aku dekat atau jauh tu bukan penentu pengalaman yang kita akan dapat. Berbelanja mewah waktu travel bukannya satu keperluan. Selagi mana kita boleh berjimat kita jimat. So, kembali kepada trip ke Hatyai. Actually plan nak pi Haytai ni tercetus bila aku tengah sembang-sembang kosong dengan Ketam. Tak sampai dua minggu dari hari kami sembang tu, kami akhirnya berjaya sampai ke Hatyai hoyehhhh ! Rahsia nak travel ni bukan apa sangat pun. Niat kita tu. Betulkan niat inshaAllah sampai. Bila niat kita betul, inshaAllah akan mai segala masa lapang dan wang ringgit. Tu ja yang aku pegang dari dulu. 

Plan asal untuk ke Hatyai adalah dengan menaiki keretapi dari Alor Setar tapi disebabkan tiket sold out kami tukaq plan dengan menaiki kereta ke sempadan Thailand dan parkir di sana. Bila dah masuk sempadan Thailand, kami menaiki van dengan bayaran RM6 seorang. Murah kan. Jangan tertipu uollsss nanti akan ada muka-muka yang tidak jujur membuat tawaran yang lebih mahal sehingga mencecah RM30 seorang. Berhati-hati dan kena cerdik sikit lah haha. Senang ja sebenarnya nak cam orang tu penipu ka dak. Tengok time dia bercakap tu dia tergagap-gagap ka dak pastu pandang tepat mata dia. Kalau nak bagitau harga pun dia macam gelisah ja dan amik masa untuk fikir memang penipu la tu. 

Sampai sana, kami check in di Cathay Guesthouse. Kami cari yang murah-murah ja sebab fokus utama mai Hatyai bukannya nak honeymoon ka apa tapi nak makannnn so bilik tu asal boleh ja. Murah jugak la sebab bilik untuk triple baru RM33. Lepas dah letak beg dan siap apa yang patut kami turun bawah untuk memulakan misi menjelajah Hatyai. Awalnya ingat nak sewa scooter tapi tak jadi memandangkan kami tak berapa tau jalan kat sana dengan signboard tulisan Siam lagi memang tak boleh buat apa la. Akhirnya kami memutuskan untuk naik tuk-tuk dengan abang Ibrahim (Thailand Muslim). Tawar punya tawar sampai abang Ibrahim pening dengan kami bertiga hahaha tapi alhamdulillah dia turunkan sikit harga untuk bawa kami pusing-pusing sekitar Hatyai. 

Pengalaman naik tuk-tuk sangatlah best sebab berangin ja kat belakang. Tapi sebab abang Ibrahim jugak kot bawak tuk-tuk dengan berhemah hihihi. Tempat pertama yang kami tuju ialah Samila Beach yang terletak di wilayah Songkhla. Kat situ yang popular ialah patung buatan manusia yang menyerupai beberapa jenis haiwan sampaikan nak ambil gambaq pun berebut. Makanan kat tepi-tepi pantai tu boleh tahan menarik, sedap dan semestinya murah. Kat sana kami cuba aiskrim kelapa yang diletakkan bermacam-macam jenis rencah dalam tempurung. Unik dan menarik. Lepas dah puas ambil gambaq rakam video bagai kami meneruskan perjalanan ke Klong Hae Floating Market. Kat sana rasa macam nak gila tengok orang jual makanan. Rasa macam semua nak try. Pastu murah pulak tu. Best dan memang best. Sesuai dengan hashtag trip kami iaitu #TripTambahBeratBadan. 

Malam tu, kami keluar berjalan-jalan di sekitar bandar Hatyai. Malam kat sana hidup mungkin dengan adanya ramai pelancong. Pastu Ketam dengan Kajol depa teringin nak mengurut kami pun survey-survey dapat la harga RM20 untuk urutan satu badan. Aku tak join sebab aku jenis geli kalau orang sentuh-sentuh badan aku silap-silap boleh penendang orang hahaha. Terkejut aku tengok depa kena urut rasa macam kakak-kakak Thailand tu tengah halau hantu dalam badan depa hahaha. Biasalah kami gelak memanjang sebab rasa lawak tapi selalunya tak lawak pun kami gelak. Dah selesai tu, kami keluar dari tirai yang menghadang kami dari customer lain. Tiba-tiba ada abang-abang Kelantan dengan slang mereka dok perli-perli cakap kami ni tak tau malu dok gelak kuat. Hello, kami perempuan diurut oleh perempuan yang hampa lelaki diurut oleh perempuan tu apa cerrr??? Geram tapi tak berani nak balas balik kikikiki. 

Keesokannya, kami check out, shopping ole-ole sikit dan terus bertolak balik ke sempadan. Sempat singgah Danok sebab aku teringin nak makan daging bakaq dengan pulut ayam dengan teh ais dia. Ya ampun sedap dia tu tak tau nak kata. Dah habis makan semua tu, kami pun bertolak balik ke Alor Setar. 


Semangat tau. Pukul 4 pagi dan bertolak dari rumah.


Bilik kami just nice bagi orang yang tak cerewet dan yang penting murahhhh.


Hotcup is a must when travel.


Bila lagi nak acah-acah pakai spek hitam :P


Nasib baik Huda pinjam monopod kawan adik dia (yang semestinya takdak kaitan dengan kami haha)


Samila Beach.


Bila travel tempat tu tak penting yang penting travelmates yang sempoi dan menggembirakan.


Aiskrim kelapa. Kami beli untuk abang Ibrahim sekali sebab kami nak tackle dia ehhh


Klong Hae Floating Market. 30 baht only !


Muka tengah bagi komen pasal makanan.


Teh dia sangat sedap pastu pasu tanah liat tu boleh cuci dan simpan buat kenangan.


Spicy seafood salad. Beli sebab adik yang jual tu cantik gilaaa. Aku dah la suka tengok perempuan cantik huhu tak tahan godaaan.


#TripTambahBeratBadan


Comey dak tukang urut depa? 


Ole-ole 


Dalam van otw balik ke sempadan.


Ni dia pulut ayam. Perghhh perghhh perghhhh


Sedap ya ampun daging bakaq Danok ni *menangis nak lagi*



Apa yang aku nak cakap untuk kesimpulan trip kali ni ialah:

1. Serach dan survey harga sebelum kita pi mana-mana untuk mengelakkan kita ditipu.
2. Makan ja apa kita nak makan kat sana tapi pastikan makanan yang dijual tu halal sebab balik Malaysia takkan jumpa dah huhu.
3. Pi dengan orang yang tak banyak kerenah dan sentiasa cool dalam apa jua keadaan untuk memastikan sepanjang trip tu kita akan enjoy semua moment :)
4. Selagi kita masih muda, bertenaga, ada waktu dan wang ringgit pi la travel ke mana kita suka sebab peluang takkan mai banyak kali.
5. Sampah jangan buang merata.

P/S: I miss my 2K a lot :(